БРУЦЕЛЛЁЗГА ҚАРШИ ДНК ВАКЦИНАЛАРИ - Умаров, Б.Р.; Ражабов, Ғ.Х.; Зияев, Я.С.; Ибрагимов, А.А. (Ўзбекистон Республикаси Санитария-эпидемиология ва жамоат саломатлиги хизмати илмий-амалий журнали, 2024)
Бруцеллёз касаллиги маҳаллий ветеринария ва тиббиёт фани учун долзарб муаммо бўлиб қолмоқда. Ушбу касаллик организмдаги репродуктив функцияларнинг бузилиши ва қишлоқ хўжалиги ҳайвонларининг ўлимига сабаб бўладиган, шунингдек касал одамларнинг ногиронлигига ҳам олиб келадиган касаллик хисобланади. Бруцеллёз инфекциясининг ҳайвонлар орасида кенг тарқалиши ва улардан одамларга юқиши билан жуда хавфлидир. Бруцеллез инфекциясининг тарқалиш сабабларидан бири, унга қарши хавфсиз вакциналарнинг йўқлигидир. Сўнгги йилларда хавфли бактериялар ва вирусларга қарши вакциналарнинг янги авлодларини ишлаб чиқаришда молекуляр генетика ва ген муҳандислиги усулларининг ривожланиши амалиётга янги авлод вакциналарини яратиш имкониятларини бермоқда. Янги авлод вакциналарини яратиш борасида замонавий ёндошувлар асосида жонли (тирик), генетик модификация қилинган, таркибида бруцеллаларнинг иммунодоминант антигенларини сақловчи ДНК векторли ҳамда адъювантлар билан бириккан микроб ҳужайраларининг антиген комплексидан иборат бруцеллёз инфекциясига қарши вакциналар яратилмокда. Мақолада бруцеллёз инфекиясига қарши вакциналарни ишлаб чиқишдаги сўнгги ютуқлари ва улардан кенг фойдаланиш истиқболлари тўғрисида маълумотлар келтирилган.