COVID-19 infeksiyasining og’ir kechuvida komorbid patologiyaning o’rni - Razzakova, Sh.O.; Axmedova, X.Y. (Ўзбекистон Республикаси Санитария-эпидемиология ва жамоат саломатлиги хизмати илмий-амалий журнали, 2024)
Respublika ixtisoslashtirilgan Epidemiologiya, mikrobiologiya, yuqumli va parazitar kasalliklar ilmiy-amaliy tibbiyot markazi klinikasida 2021-yil iyul oyidan avgust oyigacha davolangan 286 nafar bemorlarning kasallik tarixi maʼlumotlarini retrospektiv tahlili asosida, Charlson boʻyicha komorbidlik indekslarini hisoblash usuli orqali tadqiqot oʻtkazildi. COVID-19 infeksiyasi ogʻir kechuvining xavf omillari oʻrganilib, komorbid patologiyaning oʻziga xos xususiyatlari aniqlandi. Tanlangan bemorlarda komorbid patologiya tarkibida yurak-qon tomir va siydik-ayiruv tizimi kasalliklari ustunlik qildi. Shuningdek, yosh koʻrsatkichlarining ortishiga parallel tarzda yuqoridagi aʼzolarda komorbidlik indeksi ballarining ortib borishi va kutilayotgan salbiy oqibatlar koʻrsatkichlarining yomonlashuvi - kompyuter tomografiyasi (KT) maʼlumotlari bilan toʻgʻridan-to ʻgʻri bogʻliqligi aniqlandi.