CHORVACHILARNING YAYLOV SHAROITIDAGI OVQATLANISHIDA NUTRIOMIKANI BAHOLASH - Muzaffarov, Muzaffar; Xudayberganov, Anatoliy (Ўзбекистон Республикаси Санитария-эпидемиология ва жамоат саломатлиги хизмати илмий-амалий журнали, 2025)
Tadqiqotning maqsadi yaylovlarda faoliyat yurituvchi chorvachilarning ovqatlanishidagi nutriomikaning kamchiliklarini o‘rganish va ularni bartaraf etish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqot ob’yekti sifatida Surxondaryo viloyatidagi 16 yaylovdagi 102 nafar (78 erkak va 24 ayol) chorvachilar tanlab olindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, energiya qiymatining yetarli emasligi bilan birga, muhim biologik faol moddalarning yetishmasligi mavjud bo‘lib, ovqatlanish ratsionlariga qo‘shimcha manbalarni kiritish zarurati mavjud.