OIV infeksiyali bemorlarda ichak parazitozlarining tarqalganligi va blastotsistalarni genotiplash natijalari - Bayjanov, A.K.; Achilova, M.M.; Abdukadirova, M.A.; Khikmatullayeva, A.S.; Ibadullayeva, N.S. (Ўзбекистон Республикаси Санитария-эпидемиология ва жамоат саломатлиги хизмати илмий-амалий журнали, 2024)
OIV infeksiyasini yuqtirgan 170 nafar bemorlarda ichak parazitozlari qo‘zg‘atuvchilaridan lyambliyalar (Giardia lamblia) – 92 (54,1%) bemorda, blastotsistalar (Blastocystis spp) esa 78 (45,9%) bemorda aniqlandi. OIV infeksiyali 78 nafar bemorlarda aksariyat zoonoz subtiplar dominantlik (62,8%) qiladi: Blastocystis srp.ST-5 24 nafar (30,8%) va Blastocystis srp.ST-6 25 nafar (32,0%) bemorda qayd qilindi. Blastocystis srp.ST-3 15 (19,2%) bemorda aniqlandi. Blastocystis sp.ST-1 esa jami 8 nafar (10,3%) bemordagina qayd qilindi.